Oblíbené recepty
Mňamky, mňam, co dům dal
Zde je místo pro oblíbené recepty, o které se můžeš podělit přes e-mail hrdamama@seznam.cz.
Bezinkový sirup
Bezinkový sirup je jednoduchý, chutný, v létě osvěžující a v zimě zahřívající. O tom, že je prospěšný zdraví, nikdo nepochybuje. Černý bez roste hojně, proto je snadné si ho dostatečně natrhat na sirup i na sušení na čaj pro zimní chvíle.
Jak dělám bezinkový sirup:
300 g květů nemytých! (pyl je právě velmi žádoucí) přeliji převařenou (není nutné) schládlou vodou. Přidám šťávu z 1 citronů. Nechám 24-48 hod. odstát. Poté scedím, zahřeji, nasypu 750 g třtinového cukru, míchám do rozpuštění cukru a naliji do sklenic. Protože mám plnou lednici různých skleniček a tohoto sirupu dělám velké množství, zavařuji ho na 10-15 min při 70 st. C. Tím se neznehodnotí a vydrží.
Rada:
Sklenice i víčka nejdříve vymyjte slivovicí nebo dejte na plech s vodou do trouby aspoň na 15-20 min při 140 st. C.
Zdravá svačinka: Vanilková jablíčka
Tip: Místo zdlouhavějšího pasírování můžete použít tyčový mixér.
Mám ráda jídla, která si můžu udělat z toho, co nám roste na zahradě. Dětem i nám dospělím chutná jednoduchá svačinka z jablíček.
Recept: 960 g vykrájených jablek podliji 1,5 dcl vody. Přidám 40 g třtinového cukru a půlku vanilkového lusku. Vařím krátce do změknutí jablek. Poté ovocnou směs propasíruji, abych se zbavila šlupek. Vanilkový lusk vyndám, rozkrojím ho a vnitřek vanilky přidám k ovoci. Důkladně zamíchám. Směs plním do skleniček.
Pesto z medvědího česneku
První polovina dubna je ideální na návštěvu lesa a nasbírat si listy medvědího česneku. Proč? Plní stejnou funkci jako česnek domácí. Dokonce ho i předčí. Jeho jméno je po medvědech, kteří po zimním spánku hledají něco k snědku. Příroda jim nabízí tuto bylinku, která medvědům pročistí po zimě trávicí ústrojí a dodá sílu. Rostlinka se nedá zaměnit. Voní typicky po česneku.
Recept: 200g omytých a usušených listů vložím do mixeru. Přileji 300 ml slunečnicového oleje. Nasypu předem rozdrcené mandle nebo vlašské ořechy. Osolím. Rozmixuji. Plním do skleniček.
Použití: klasicky na těstoviny, na maso, do polévky, na chleba s máslem...